4. Επιλέξτε ένα «πράσινο» ξενοδοχείο
PDF Εκτύπωση E-mail


Πολλά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να υιοθετούν έναν οικολογικό τρόπο λειτουργίας και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να κάνουν και αυτοί το ίδιο τόσο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, όσο και στην καθημερινότητά τους. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κλείσετε σε ένα οικολογικό κατάλυμα, υπάρχουν τρόποι προκειμένου να κάνετε πιο «πράσινη» τη διαμονή σας.

Τα οικολογικά καταλύματα δεν είναι απαραίτητα τα αγροτουριστικά – όπως πολύ λανθασμένα πιστεύει ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου-, ούτε αυτά στα οποία μειώνονται οι ανέσεις των επισκεπτών προκειμένου αυτοί να νιώσουν πιο κοντά στη φύση. Ένα οικολογικό ξενοδοχείο μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς παράγοντες όπως η πολυτέλεια, η άνεση, το λογικό κόστος διαμονής και η οικολογική συνείδηση και διαχείριση.

Το να επιλέξετε ένα οικολογικό ξενοδοχείο για τη διαμονή σας, αποτελεί αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι των «πράσινων» διακοπών σας. Και πλέον μέσα από το δίκτυο του GreenHotels η διαδικασία αυτή έχει γίνει ιδιαίτερα εύκολη, μιας και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε οποιοδήποτε ελληνικό οικολογικό ξενοδοχείο που ταιριάζει με το στυλ σας, τις προτιμήσεις σας αλλά και την οικονομική σας ευχέρεια.

Κάποια οικολογικά ξενοδοχεία απλά έχουν μια τάση προς την υιοθέτηση ενός οικολογικού τρόπου λειτουργίας ενώ κάποια άλλα παρουσιάζονται περισσότερο ευαισθητοποιημένα και παρέχουν μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική την οποία προωθούν και προς τους πελάτες τους.

Αναζητήστε και εσείς το οικολογικό ξενοδοχείο για τη διαμονή σας μέσα από τη σελίδα του www.greenhotels.gr. Λάβετε υπόψη σας την πράσινη κατάταξη των ξενοδοχείων και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.


Πώς να κάνετε τη διαμονή σας σε ένα ξενοδοχείο πιο «πράσινη»

Ακόμα και αν το ξενοδοχείο που επιλέξατε για τις διακοπές σας, δεν έχει κάποιον οικολογικό χαρακτήρα, εσείς μπορείτε να κάνετε πιο «πράσινες» τις διακοπές σας ακολουθώντας κάποιες προτεινόμενες στρατηγικές:

- Γνωστοποιείστε τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου ότι δεν επιθυμείτε να αλλάζονται τα σεντόνια και οι πετσέτες σας κάθε μέρα.

- Να θυμάστε ποια πετσέτα έχει χρησιμοποιήσει ο κάθε ένας από την παρέα ή από την οικογένεια σας προκειμένου να την επαναχρησιμοποιείτε χωρίς να είναι απαραίτητη η αλλαγή σε ημερήσια βάση.

- Μην αφήνετε το νερό να τρέχει στο μπάνιο και συντομεύστε τη διάρκεια του ντους σας.

- Όταν αποχωρείτε από το δωμάτιο σας, βεβαιωθείτε ότι διακόπτετε τη λειτουργία του κλιματιστικού ή της θέρμανσης, ότι κλείνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, κλείστε τις κουρτίνες προκειμένου για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του δωματίου σας.

- Μην παίρνετε μαζί σας τα σαμπουάν, τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα που σας προσφέρει το ξενοδοχείο αν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει.

- Μοιραστείτε τις εφημερίδες και τα περιοδικά σας με άλλους αφού τα διαβάσετε ή αφήστε τα στη ρεσεψιόν προκειμένου να μπορούν να διαβαστούν και από άλλους επισκέπτες. Ζητήστε από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να τα ανακυκλώσουν στη συνέχεια.

- Μη ξεχνάτε να κλείνετε τα φώτα τόσο στο δωμάτιο σας κατά την αποχώρησή σας από αυτό, όσο και σε κοινόχρηστους χώρους, π.χ. σπα, σάουνα, γυμναστήριο, κλπ. όταν τα χρησιμοποιείτε για προσωπική σας χρήση.

- Ρωτήστε να ενημερωθείτε για την οικολογική δέσμευση του ξενοδοχείου πριν πραγματοποιήσετε την κράτησή σας και ρωτήστε κατά την άφιξη σας για τις περιβαλλοντικές ευθύνες τόσο των υπευθύνων όσο και τις δικές σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.


Η επιλογή ενός οικολογικού ξενοδοχείου σας βοηθάει να γίνεται πιο «πράσινοι» γιατί…

- τέτοιες οικολογικές εγκαταστάσεις δρουν με γνώμονα τον περιορισμό των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων- και κατά επέκταση και των δικών σας- μέσω της εξοικονόμησης της ενέργειας, της μείωσης της χρήσης νερού, της μείωσης των εκπομπών CO2 και της χρήσης λιγότερων φυσικών πόρων.

 

Συνεργάτες

CleanBlueMed msolutions CTL Consult CleanBlueAsia