6. Γίνετε εθελοντής σε πρόγραμμα -φιλικών προς το περιβάλλον- διακοπών
PDF Εκτύπωση E-mail

Καθαρίστε κάποιο ευρωπαϊκό πάρκο ή συνδράμετε στην περίθαλψη κάποιας τραυματισμένης μεσογειακής φώκιας. Οι εθελοντικές διακοπές σας επιτρέπουν να μεταβείτε στα πιο εξωτικά και ασυνήθιστα μέρη και να τα αφήσετε ακόμα πιο πράσινα από ότι τα βρήκατε!

Το να συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα οικολογικών διακοπών ως εθελοντής, σας επιτρέπει να περιηγηθείτε ανά τον πλανήτη και να εξερευνήσετε διάφορους πολιτισμούς και μέρη σπάνιας ομορφιάς, ενώ παράλληλα είναι στο χέρι σας να αφήσετε το «πράσινο» στίγμα σας σε αυτά μέσα από τις δραστηριότητές σας.

 

Πώς να λάβετε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα οικολογικών διακοπών ως εθελοντής


1. Αξιολογήστε τις δεξιότητες και τις ικανότητες σας

Προτού αποφασίσετε και υπογράψετε για κάποιο πρόγραμμα εθελοντικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, είναι καλό να κάνετε κάποιου τύπου καταγραφής και αυτοαξιολόγησης των δυνατοτήτων και των αδυναμιών σας.

Καταγράψτε τις δεξιότητες και τις γνώσεις εκείνες οι οποίες δεν προέρχονται κατά ανάγκη από τη βασική ή την επαγγελματική σας εκπαίδευση, αλλά και από τις ως τώρα εμπειρίες σας. Αν δεν έχετε τις δεξιότητες εκείνες που καθορίζονται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντικής απασχόλησης, ίσως να απαιτείται να λάβετε κάποιου είδους εκπαίδευσης από τον αρμόδιο διοργανωτή- φορέα. Είναι υψίστης σημασίας το να γνωρίζετε σε τι είστε καλοί και τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο, μιας και αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια το είδος του προγράμματος που θα θέλατε να παρακολουθήσετε, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σας και επιτρέποντας σας να συμβάλλετε τα μέγιστα σε αυτό.

 

2. Κάντε ένα είδος ενδοσκόπησης- απαντήστε σε κάποιες δύσκολες και ουσιαστικές ερωτήσεις

Λόγω του ότι πολλά προγράμματα εθελοντικών διακοπών λαμβάνουν μέρος σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές, με ελάχιστες ανέσεις και χαμηλά επίπεδα εξυπηρέτησης, θα πρέπει από πριν να έχετε αποφασίσει για το ποια είναι τα κίνητρά σας, τι μπορείτε να ανεχτείτε και χωρίς ποια πράγματα δεν μπορείτε να ζήσετε. Κάντε μια σειρά ερωτήσεων στον εαυτό σας προκειμένου να ελέγξετε το επίπεδο ανοχής σας για τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν ανά περίπτωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

- Γιατί θέλετε να προσφέρετε ως εθελοντής;

- Τι ελπίζετε πως θα αποκομίσετε από την εμπειρία αυτή;

- Το επιλεγόμενο πρόγραμμα θα ωφελήσει πραγματικά κάποια τοπική κοινότητα ή διοργανώνεται για άλλους λόγους;

- Είστε διατεθειμένοι να κοιμηθείτε ακόμα και στο πάτωμα αν χρειαστεί ή πρέπει οπωσδήποτε να έχετε την άνεση ενός κρεβατιού;

- Ποια είναι η ανοχή σας σε δύσκολες καιρικές συνθήκες; Π.χ. πολύ κρύο ή πολύ ζέστη;


3. Κάντε την έρευνα σας

Υπάρχουν διαθέσιμες εκατοντάδες ευκαιρίες συμμετοχής σε εθελοντικές διακοπές, οι οποίες προσφέρονται από όλων των τύπων των ομάδων, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκκλησίες μέχρι ταξιδιωτικές εταιρείες.

Προκειμένου να αποφασίσετε πιο εύκολα για το ποιο πρόγραμμα είναι αυτό που σας ταιρίαζει καλύτερα μπορείτε να κάνετε τα εξής:

- Ζητήστε από οικεία και φιλικά σας πρόσωπα να σας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες από τυχόν εθελοντικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει οι ίδιοι.

- Ζητήστε από τους διοργανωτές των προγραμμάτων να σας δώσουν στοιχεία επικοινωνίας από προηγούμενους εθελοντές, ώστε να πάρετε και τη δική τους γνώμη.

- Ρωτήστε αναλυτικά για ότι σας απασχολεί, τις ίδιες τις διοργανώτριες εταιρείες. Επιπρόσθετα, προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερο για αυτές προκειμένου να είστε σίγουροι ότι θα σας παρέχουν π.χ. την απαραίτητη ασφάλιση σε περιπτώσεις τραυματισμών, ότι θα υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με τους ίδιους αν κάτι έκτακτο προκύψει, κ.ο.κ.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε και οι οποίες διοργανώνουν τέτοιου είδους προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό παρατίθενται παρακάτω:

ΕΛΙΞ: www.elix.org.gr

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: www.arcturos.gr

WWF: www.wwf.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: www.ornithologiki.gr

ΜΟΜ: www.mom.gr

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: www.medsos.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ: www.archelon.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΩΝ: www.ekpaz.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ: www.neagenia.gr


4. Προτού ξεκινήσετε το πρόγραμμα

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προγράμματα εθελοντισμού δεν είναι κατά ανάγκη και φθηνά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα έξοδα μετακίνησης είναι δικά σας, ενώ δεν είναι σίγουρα απαραίτητο ότι θα είναι δωρεάν η διαμονή ή και το φαγητό σας. Υπάρχουν διαφορές ανά πρόγραμμα, ανά διοργανώτρια αρχή και ανά χώρα.

Επίσης, πολλά προγράμματα απαιτούν να είστε σε καλή φυσική κατάσταση μιας και πιθανόν να περιλαμβάνουν χειρωνακτικές εργασίες για παράδειγμα. Παράλληλα, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως τα καταλύματα στα οποία θα διαμένετε δε θα αφορούν πολυτελείς σουίτες, αλλά θα είναι κάτι πιο λιτό και πιο κοντά στη φύση ίσως. Τέλος, για τα γεύματα σας είναι πολύ πιθανόν, να εξυπηρετήστε από κάποια τοπική οικογένεια η οποία ταυτόχρονα μπορεί να σας προσφέρει και τη διαμονή σας.


Η συμμετοχή σε κάποιο εθελοντικό οικολογικό πρόγραμμα διακοπών σας βοηθάει να γίνεται πιο «πράσινοι» γιατί…

- Τέτοιου είδους ταξίδια με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σας επιτρέπουν να υποστηρίζετε τον αειφόρο τουρισμό, ελαχιστοποιώντας το ενεργειακό σας αποτύπωμα ως ταξιδιώτη

- Συμβάλλετε στη διατήρηση της έρευνας και των οικολογικών έργων που ωφελούν τις φυσικές περιοχές και τις κοινότητες τις οποίες επισκέπτεστε.

 

Συνεργάτες

CleanBlueMed msolutions CTL Consult CleanBlueAsia